Leesmanier:
Je kunt dit blogartikel lezen als een gewoon artikel. Je kunt er ook een bijbelstudie van maken. Dan kun je gebruik maken van de stukjes waar >>> voor staat.
Wij hebben een bruiloft. Nog een paar weken en dan is het zover. De voorbereidingen zijn in volle gang en omdat we ook nog eens de eer hebben ontvangen om ceremoniemeesters te mogen zijn, zitten we er met onze neus bovenop. En onze meiden genieten er natuurlijk volop van mee. Ook in de familie is het onderwerp van gesprek. En dat geeft gezelligheid, het bindt samen en schept verwachtingen. We hebben iets om naar uit te kijken met elkaar. Een dag van blijdschap.
En dat komt goed uit. Want het sombert bij mij nogal eens. In mijn hoofd en hart. Nu ben ik daar in de wintermaanden sowieso vatbaarder voor, maar de omstandigheden versterken het wel. Ik durf de nieuwsapp soms haast niet te openen. Wat een ellende. Wat een leed en verdriet gaat er schuil achter al die feiten en afbeeldingen. Te veel om te bevatten. Het lijkt wel of alles in razend tempo elkaar opvolgt. De ene ramp is nog maar amper voorbij of de volgende dient zich weer aan. Problemen worden groter, dreiging is dichtbij. En ook onze kinderen merken dat. Vraag maar eens om gebedspunten. Dan komen alle crises van deze tijd voorbij. Ze weten het, merken het ook. En dat doet wat.
Eindtijd
Een tijdje geleden hebben we op het schoolplein een vijgenboom geplant. Passend bij het thema van een bijzondere week voor alle christelijke scholen in de regio. Het ging namelijk over de eindtijd. Een goed thema, maar ook een intens thema. Hoe breng je dat bij basisschoolleerlingen? Er was goed over nagedacht. Vandaar ook die vijgenboom, waarvan de Heere Jezus gezegd heeft: ´En leert van den vijgenboom deze gelijkenis: Wanneer zijn tak nu teer wordt en de bladeren uitspruiten, zo weet gij dat de zomer nabij is. Alzo ook gijlieden, wanneer gij al deze dingen zult zien, zo weer dat het nabij is, voor de deur.´ Matth. 24 :32,33 Enerzijds wil je de leerlingen wijzen op de tekenen van de tijd, anderzijds wil je hen ook hoop geven. Ik merkte ook bij collega ́s dat er gezocht werd naar de juiste balans. Maar toch, toen we daar stond op het plein met al die leerlingen en ik over die koppies heen keek naar de grijze lucht en de kale takken van de vijgenboom, viel zwaarmoedigheid als een deken op me. In welke tijd leven wij? Wat wordt er van onze kinderen? Hoe zal het zijn wanneer zij volwassen zijn?
>>> Herken je het, dat er de laatste tijd veel gesproken en geschreven wordt over de eindtijd? En wat doet dat met jou? Lees het bovengenoemd bijbelgedeelte in de context. Wat valt je op? En op welke manier zou jij dit aan je kinderen doorgeven?
Maar wij hebben een Bruiloft
En toen kwam dat ene zinnetje, dat elke keer door mijn hoofd speelt weer terug: Maar wij, wij hebben een bruiloft! Ik had het wel even willen roepen, zingen. “Jongens en meisjes, collega´s, wij hebben een bruiloft!” Alsof dat even alles omdraait, in een ander licht zet en onze kijkrichting verandert.
Ik hoorde deze zin tijdens een preek rond de jaarwisseling. Het thema was de vijf wijze en vijf dwaze maagden. Een gelijkenis die als kind al grote indruk op mij maakte. Je zult maar dwaas zijn en voor een dichte deur komen te staan. Een gelijkenis die ook te maken heeft met bereid zijn, eindtijd en tenslotte de grote beslissing die zal vallen; wijs of dwaas. Maar de predikant sloot de preek niet somber af, integendeel. Hij wees op de maatschappij waarin momenteel veel mensen in paniek zijn over de toekomst. Velen maken zich ontzettend druk over het klimaat en de ontwikkelingen op het wereldtoneel. Maar, zo betoogde hij, wij hebben een ander perspectief. Wij hebben iets anders om naar uit te kijken. Ons wacht iets bijzonders: Wij hebben een Bruiloft!
Dat bleef hangen en komt elke keer terug. Als de moed me ontbreekt; Maar wij hebben een Bruiloft! Als ik een van onze dochters die erg bang is om te sterven, troost; Maar wij hebben een Bruiloft! Als ik zie hoe de wereld kreunt in haar voegen; Maar wij hebben een Bruiloft! Als dreiging en vervolging dichterbij lijken te komen; Maar wij hebben een Bruiloft!
En als vanzelf komt tijdens de voorbereidingen voor die bruiloft in april, elke keer de vergelijking met die Bruiloft naar voren.
De juiste kleding
Het hangt al in de kasten. Glimmend stofje, feestelijke lentekleuren. En elke keer als er iemand langskomt, wordt alles uit de kast getrokken, inclusief schoenen en speldjes en volgt er een modeshow. Het verhoogt de feestvreugde en verlaagd mijn stressgehalte. Gelukkig, de kleding is binnen! Voor deze bruiloft is er geen dresscode. Wel zo fijn. Maar omdat we nu eenmaal een trio dametjes hebben, wilde ik ze wel heel graag op elkaar afgestemd hebben. En nu hangt het met de kaartjes er nog aan in de kast. Pas op de dag zelf mogen ze het aan. Dan is het helemaal nieuw en schoon!
Voor de grote Bruiloft is er wel een dresscode. Deze vinden we terug in Openbaring. Het gaat er over kleding ´wit gemaakt in het bloed des Lams´ Openbaring 7: 14 Onze kleding is vuil, bevlekt door onze zonden en het wordt er niet beter op. We hebben reiniging en vernieuwing nodig. Onze kleding moet wit gemaakt worden. Daarom mogen we wel met David bidden: ´was mij en ik zal witter zijn dan sneeuw.´ En dat wassen gebeurt nog steeds. Zolang deze aarde bestaat, komen er steeds meer mensen bij, die de juiste kleding voor de Bruiloft ontvangen.
>>> Lees psalm 51: 9 en 12. David vraagt om reiniging, waarom? Wat betekent het voor David ´witter dan sneeuw´ te zijn? Lees Mattheüs 21:1-14. Wat leer je uit deze gelijkenis over het belang van de juiste kleding?
Bruiloftslied
Op een bruiloft wordt gezongen. Hier thuis wordt alvast geoefend. Soms nog met valse tonen of verkeerde tekst, maar we hebben nog een paar weken! We hebben liedjes geschreven die gaan over het bruidspaar. En ook in de kerk zal er natuurlijk gezongen worden op deze feestelijke dag. De melodie gaat op een gegeven moment in je hoofd zitten. Herken je dat? Niet een lied voor een bruiloft, maar dat er een lied van verlangen in je hart zingt? Een lied voor die Bruiloft? Een lied van hoop en verwachting? Dat opeens je hart geraakt wordt door die ene regel, die blijft rondzingen? Zing mee, luister naar psalmen en geestelijke liederen. Het kan zo helpen om je verlangen te versterken en je hoofd op te heffen. Houd de lofzang gaande!
>>> Als je aan de Bruiloft van het Lam denkt, welke psalm of lied komt er dan bij jou naar boven? Welke regels uit psalmen en liederen hebben jou geraakt? Neem eens een bekende melodie en schrijf je eigen lied voor de Bruiloft.
Brood en wijn
Het menu is inmiddels bekend. We krijgen er nu al zin in. En dan wordt er ook nog een heerlijke bruidstaart besteld. Het bruidspaar heeft er letterlijk een voorproefje van genomen. Een voorproefje. Het woord zegt het al. Iets van tevoren proeven, of eigenlijk; vooruit proeven. Je krijgt een eerste indruk van wat er komen gaat. En waar gaat dat meer op voor de Bruiloft dan aan de tafel van de Koning? Als het Heilig Avondmaal gehouden wordt, krijgen we een voorproefje van wat komen gaat aan de tafel bij de bruiloft van het Lam. Het is of je heel even mag rusten, dichtbij Hem mag zijn. Een plaats waar onverdiende genade zichtbaar wordt in brood en wijn. Wat letterlijk geproefd mag worden. En zo krijgen we als het ware even een inkijkje in die Hemelse Troonzaal waar de tafel klaar staat voor de Bruiloft.
Opdat wij dan met het waarachtige hemelse Brood Christus gespijzigd mogen worden, zo laat ons met onze harten niet aan het uiterlijke brood en wijn blijven hangen; maar onze harten opwaarts in den hemel verheffen, waar Jezus Christus is, onze Voorspraak, ter rechterhand Zijns hemelsen Vaders. – Avondmaalsformulier
>>> Maak een schets van brood en wijn, schrijf in woorden eromheen wat er bij jou opkomt als je denkt aan het Avondmaal van het Lam.
Uitnodiging
Een paar weken geleden heb ik ze op de post gedaan. Een hele grote stapel goudkleurige enveloppen. Met op elke envelop keurig een adressticker. De uitnodigingen zijn voor familie, vrienden, bekenden en collega´s. Niet willekeurig, er is goed over nagedacht. Een gastenlijst gemaakt. Een verdeling tussen dag- en avondgasten. Je bent welkom op deze bruiloft wanneer je een uitnodiging hebt ontvangen.
Voor de Hemelse bruiloft worden nog steeds uitnodigingen verstuurd. Elke keer wanneer jij het Woord opent of het tot je komt, word je uitgenodigd. Er is nog plaats. Het Huis moet vol worden. En de dienstknecht zeide: Heere, het is geschied, gelijk gij bevolen hebt, en nog is er plaats. En de heer zeide tot den dienstknecht; Ga uit in de wegen en heggen; en dwing hen in te komen, op mijn huis vol worden; (Lukas 14:22,23)
Je wordt genodigd, je kunt er nog bij. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd!
Wat ontzettend mooi geschreven en uitgelegd Corma .
Een ernstige boodschap, maar ook een hoopvolle bemoediging en aansporing om het Ene nodige te
zoeken.
Dit had ik net even nodig. Bedankt voor dit bemoedigende artikel!