Ga naar de inhoud

Hoe je je kinderen kunt laten weten dat je van ze houdt

2023-11-14-DSC_0102-2000x1328

Liefde stroomt, zoals bloed stroom door ons lichaam. Het is belangrijk om liefde te uiten, het hele jaar door. Als ouder ben je verantwoordelijk voor de emotionele groei van je kinderen. Een kind heeft aandacht, waardering, erkenning, bevestiging, troost, aanmoediging en complimenten nodig. Een kind heeft het nodig om gehoord en serieus genomen worden. Hierdoor voelt je kind geborgenheid en wordt veiligheid ervaren, waardoor een kind een positief zelfbeeld en een eigen gezonde identiteit kan ontwikkelen. De relatie die je met je kind opbouwt is de hechtingsbasis en heel belangrijk voor de rest van het leven van je kind. Vanuit deze veilige haven ontdekt hij de wereld. En wat jij hem als ouder meegeeft aan woorden en daden rondom liefde en vertrouwen, neemt je kind mee in alle relaties die hij in zijn leven zal aangaan.

Wat draagt bij aan een sterke band?

Hoe meer je kind zich verbonden voelt, hoe meer hij geneigd is om met jou samen te werken en zich door jou te laten begeleiden bij het opgroeien. Kinderen zijn enorm loyaal aan hun ouders en bereid om ‘het goed te doen’, vooral als ze zich gewaardeerd en serieus genomen voelen.

Hieronder een aantal zaken die heel belangrijk zijn:

  • Geduld en begrip. Toon geduld en begrip, vooral tijdens uitdagende momenten. Een kind leert en groeit elke dag, en het tonen van begrip en geduld helpt hen om zich veilig te voelen en hun emoties te begrijpen.
  • Neem de tijd om echt naar je kind te luisteren. Moedig je kind aan om zijn gedachten en gevoelens te delen en wees oprecht geïnteresseerd. Communiceer op een liefdevolle en respectvolle manier en laat hem weten dat je kind altijd bij je terecht kan. Dit mag ook als het gaat over Gods Woord en onze dagelijkse omgang met de Heere. Betrek je kind hierbij. Spreek hierover op het niveau waarop je kind op dat moment zit. Zodat ook de eeuwige zaken voor je kind mogen (gaan) leven.
  • Waardering: Je kind weet dat je van hem houdt met al zijn mooie, maar ook lastige kanten. Hij mag zijn zoals hij is. Geef je kind regelmatig positieve bevestiging en complimenten. Laat hem weten dat je trots op hem bent en waardeer zijn inspanningen en prestaties. Dit stimuleert een positief zelfbeeld en versterkt de band tussen jou en je kind.
  • Aandacht: Je kind voelt dat hij belangrijk voor je is, dat jij hem écht ziet en hoort, dat je er voor hem bent én graag bij hem bent. Wees actief betrokken bij activiteiten en interesses van je kind. Moedig hem aan, help hem en juich hem toe. Dit laat zien dat je er altijd voor hem bent en dat je om hem geeft. Hierbij hoort ook het bidden met en voor elkaar. Alles waarvoor je dankbaar mag zijn, maar ook de dingen waar je zorgen over hebt: leg het samen aan Zijn voeten neer. Ook dat is aandacht hebben voor je kind!
  • Fysiek contact: Neem je kind op schoot, sla een arm om hem heen, geef hem een aai over z’n bol, geef een knuffel, loop hand-in-hand, geef een boks, schouderklopje of knipoog. Als ouders maakt het niet uit welke woorden/gebaren je gebruikt, als je maar duidelijk laat voelen dat je veel van je kind houdt. Het geeft een kind een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Ze voelen zich speciaal en geliefd.
  • Verbaal contact: Het is belangrijk om ‘ik hou van jou’ uit te spreken. Misschien is dit wel moeilijk voor je omdat jij er zelf als ouder helemaal niet mee opgegroeid bent. Een liefdesverklaring van je ouders krijgen was lange tijd ongebruikelijk. Maar toch is het belangrijk om ook door woorden je liefde te uiten. Dat kan ook door tegen je kind te zeggen dat je blij met hem bent of trots op hem bent. Daarnaast kun je ook op een praktische manier je liefde uiten door bijvoorbeeld in een broodtrommel of onder het kussen van je kind een klein, handgeschreven briefje te leggen met een aantal lieve woorden erop. Of stuur regelmatig een betrokken appje naar je puber. Ook dat zullen ze echt waarderen!

Waardoor kan jij je kind nog meer zien?

Kinderen voelen zich niet alleen geliefd en gerespecteerd als je liefde uit. Er zijn nog veel meer dingen die ook belangrijk zijn. Ik noem er hier een aantal.

  • Wees altijd voorspelbaar. Als jij iets beloofd, doe het dan. Stel iets bijvoorbeeld niet steeds uit, want dan maak jij jezelf ongeloofwaardig en je kind kan hierdoor onzeker worden.
  • Kies regelmatig voor quality-time met je kind. Tijdens zo’n moment kan je kiezen voor samen spelen, praten, wandelen, naar een speeltuin/kinderboerderij gaan of bijvoorbeeld een ijsje halen of met je puber de stad in.
  • Knutselwerkjes uitstallen. Je kind vindt het vaak fantastisch als zijn knutselwerkjes en/of cadeautjes op een zichtbare plek in huis worden neergezet of opgehangen. Daardoor zie je ook je kind!
  • Excuses aanbieden. Dat is ook nodig. Wanneer jij naar je kind toegaat en zegt: ‘Sorry, ik was zonet echt even veel te boos. Wil je het mij vergeven?’, dan voelen zij zich gezien. Omdat je kind voelt: het lag niet aan mij, maar papa of mama zat deze keer fout.

Oog, oor en hart

Zonder voldoende aandacht, liefde en positiviteit kan een kind emotioneel verhongeren en dat heeft eigenlijk altijd gevolgen voor de rest van zijn leven. Dat maak ik als hulpverlener regelmatig mee. Er zijn namelijk ouders die niet in staat zijn om te komen tot een liefdevolle band met hun kind. Sommigen stoppen hun eigen pijn diep weg. Je houdt wel van je kind. Maar je eigen wonden die je meeneemt vanuit je eigen jeugdjaren, zitten in de weg. Waardoor jouw liefde niet (voldoende) voelbaar is richting je kind. Als dit zo is dan zou ik je willen adviseren om hulp te zoeken. Om in het reine met je eigen jeugd te mogen komen, en óók om je kind de liefde te geven die zo kostbaar is. Dan heb je oog, oor en hart voor jezelf, maar kan je dit ook meer en meer krijgen voor je kind. Geniet van deze mooie momenten om oog en oor voor je kind te hebben. Liefde is hartverwarmend.

Christus’ liefde

Mag ik vragen: Hoeveel liefde stroomt er door jou heen? Als ik hieraan denk, moet ik vaak denken aan Christus’ liefde. Wat was deze liefde zichtbaar in het leven van Christus op deze aarde. Maar wel in het bijzonder toen Hij door lijden Zichzelf opgeofferd heeft. Voor verloren mensenkinderen die van nature totaal geen enkele liefde in hun hart ervaren. Die hard zijn. Maar Hij wil deze harde harten verbreken door Zijn Heilige Geest. Zodat zij in verwondering mogen gaan uitroepen: ‘Wij hebben Hem lief, omdat Hij ons eerst heeft liefgehad.’ (1 Joh. 4:19). Deze liefde gaat nog veel dieper dan alle liefdesuitingen bij elkaar. Deze liefde gaat dieper dan de oceaan. Ken je ook déze liefde in je hart? Die liefde heeft je kind óók nodig. Het meest nodig! Er is nog een overvloed van genade te verkrijgen. ‘Want Ik zal water gieten op de dorstigen, en stromen op het droge; Ik zal Mijn Geest op uw zaad gieten, en Mijn zegen op uw nakomelingen.’ (Jes. 44:3) Omdat Zijn bloed gestroomd heeft.

Abigaïl Janse

Abigail Janse is getrouwd met Sander, moeder van zes kinderen, en woont met haar gezin in de pastorie van Rijssen-Zuid. Naast het werk in haar gezin en de gemeente is ze hulpverlener bij Stichting De Vluchtheuvel. Lees verder

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verder lezen

U gaat naar de webshop