“Wat eten we vandaag?” Deze vraag klinkt hier in huis bijna elke dag, en dan ook nog eens met regelmaat rond 8 uur ‘s morgens. Ik heb meestal mijn menu aardig paraat en hoor ik dus om 8:01 uur al precies wat ze vinden van het menu-van-de-dag.
Het verzinnen van de maaltijden vind ik niet mijn allerleukste huishoud-klusje. Vaak probeer ik om het boodschappenlijstje met de weekendboodschappen in elkaar te schuiven met de menukeuze. Dan heb ik het voor een week gepland en met een beetje slim boodschappen doen is de voorraad ook in huis!
Vandaag deel ik 7 verschillende menu’s mèt een toetje. Pas het aan waar nodig, bedenk hoeveel je nodig hebt en klaar in (iets meer dan) een minu’tje.
Menu 1: Patatje-met
Serveer de frietjes mét een groene salade en een schaal bitterballen.
Toetje: Vers fruit op een spiesje of in een glaasje voor het deftige effect. Goede tegenhanger van de friet! En iets te vieren? Toefje slagroom!
Neem een vaste dag in de week waarop de goudgele rakkers op tafel komen. Bij ons is dat de donderdag, ooit een zwemlesdag met haasten. Zaterdag is natuurlijk ook een geschikte vaste-friet-dag, maar op deze dag heb ik juist genoeg tijd voor het koken van een iets uitgebreidere maaltijd.
Menu 2: Bami
Onze dreumes eet deze slierten zelf! En met een pannetje saté, een schaaltje kroepoek en een gebakken eitje doet het niet onder voor een driegangendiner!
Toetje: Volle kwark, met een schepje cruesli en vooruit… een handje (diepvries) frambozen.
Menu 3: Peentjes
Het eerste woord wat ik leerde in groep 3: PEEN. Ik vind het nog steeds stukken leuker klinken dan wortel.
Peentjes kun je eten met een flinke hand erwten of peultjes. Ik vind vis een leuke combi, dus dat kan een lekkerbekje van de visboer zijn of de vissticks uit de vriezer voor de makkelijke en iets goedkopere versie. Gebakken krieltjes erbij en smullen!
De pannenkoekenpan is mijn beste vriend, de knapperige korstjes blijven bij mij in deze pan wel in model!
Toetje: Vlaflip. Twee kleuren vla of yoghurt in één schaaltje en een klein scheutje siroop.
Menu 4: Andijvie(s)
Niet het meest favoriet bij ons aan tafel maar zo gezond dat je de vitamines hoort kraken.
Aardappels koken en stampen met scheutje melk en een klont boter. Eventueel andijvie even verwarmen (bijv. in de magnetron) en erdoor spatelen met een flinke plons karnemelkjus. Gehaktballetje erbij en een flinke hand champignons in plakjes snijden en kort in de pan bakken. Gehakballetjes op een mooi schaaltje op tafel en de champignons door de stamppot. Gebakken spekjes kunnen natuurlijk ook!
De gehakballetjes maak ik klein, dan kunnen de kleine eters ook een balletje op. De grote eters mogen er lekker twee! En eerlijk is eerlijk, ik begin soms iets te laat aan het eten en dan zijn de kleine balletjes sneller gaar dan de grotere versie.
Toetje: Super-speciaaltje. Kijk gewoon wat er in de aanbieding is bij de supermarkt en net iets luxer oogt dan witte yoghurt.
Menu 5: Soepje
In elk seizoen zijn er geschikte groenten om een lekkere pan soep van te maken. Bak er een brood bij in de broodbakmachine (die van mij staat te verstoffen in de kast, ik zal hem weer eens tevoorschijn halen) of kies een lekker breekbrood voor in de oven. Smeerseltje erbij of zet de roomboter op tafel met een snufje zout of Italiaanse kruiden.
Toetje: ijs! Bij grote haast één op een stokje, bij meer tijd bolletjes scheppen en een vrolijk hagelslagje er overheen strooien.
Bewaar de restjes soep in eenpersoonsporties in de vriezer. Als de rest van het gezin aan de boterhammen uit de trommeltjes zit kun je thuis even een soepje opwarmen bij de lunch… geniet ervan!
Menu 6: Ovenschotel
Heerlijk om de keuken alvast spik en span te maken terwijl de ovenschotel pruttelt in de oven (en nee, dit lukt mij niet elke dag… opgeruimd koken moet ik na tien jaar nog steeds leren)
In een ovenschotel kan eigenlijk alles. Ik zocht er eens 5 op die ik in mijn receptenboekje schreef. Dat is nog steeds handig! Met aardappels of pasta, alles is mogelijk. Neem iets meer tijd om te koken, omdat er ook prutteltijd bij hoort!
Toetje: Laagje-in-glaasje. Maak laagjes in een glas van yoghurt, gele vla en wissel dat af met verkruimelde bastognekoeken, stukjes perzik of ander fruit.
Menu 7: Macaroni
Kies voor volkoren elleboogjes, met iets minder volle borden zit toch iedereen vol! Neem verse groenten als je er een moestuin van vol hebt, maar een zakje uit de supermarkt aanvullen met een courgette of een doosje champignons is een goed alternatief.
Toetje: Smoothie. Fruit, handje spinazie en een flinke lepel kwart… mixen en klaar!
Ook hier maken we gebruik van 1x in de week boodschappen doen en zorgen dat je een weekmenu in de keuken hebt hangen. Geeft veel duidelijkheid en scheelt echt tijd (en geld).
Aangezien wij 8 kinderen hebben in de leeftijd van 8,5 tot 18 jaar, heeft er altijd wel iemand ‘commentaar’ op het eten.
Wat wij sinds een tijdje ‘ontdekt’ hebben, is dat er heel veel variatie op een pizza mogelijk is.
In de tijd dat we vanuit de volkstuin overspoelt werden met spinazie, hebben we de spinazie pizza uitgevonden. Zelf pizza deeg in de broodbakmachine klaarmaken. Verse tomatensaus er op, ontbijtspek en dan heel veel verse spinazie. Hieroverheen veel geraspte kaas en bakken maar in de oven. Op deze manier lust iedereen spinazie.
Ook vegetarisch lekker met zongedroogde tomaatjes ipv ontbijtspek.
In de winter vinden we bruine bonen, kapucijners ook lekker en makkelijk. Je zet van alles op tafel wat ze er zelf bij kunnen doen. Piccalily, zilveruitjes, augurk, sla, stroop, gebakken uitjes. Omdat hier al veel eiwitten inzitten, eten we dit meestal zonder vlees.
Of libanese erwensoep, waar ook weer wat spinzaie door gaat 🙂
Johanna
Ook een fijn (camping) recept: voor ongeveer 4 personen en tijd: 20 min.
Rijst koken, 2 uitjes fruiten, kipstukjes aanbakken, gezeefde tomaten b.v. frito 1 á 2 eetlepels ketjap en een 1/2 kippenbouillon blokje bij in de kipstukjes. Tussen door een blik perzikken in blokjes snijden. Vlak voor het opdienen perzik door de tomaat. En eventueel wat perziksap.
Toetje: gele vla met chocolade poeder
Leuk deze inspiratie, vergelijkbaar met mijn weekmenu’s.
Als variatie op de vissticks kan je ook een keer vegaburgers (krokante) proberen, het lekkerst uit de airfryer icm worteltjes en aardappeltjes.
Ik gebruik veel recepten van project gezond, makkelijk, gezond en lekker!